Tag Viktor Nikolov

Василка за Кобајаши Мару: Must read роман со највисока можна оценка

Како љубител на македонската писателска сцена, со нетрпение го очекував новото продолжение на авантурите на полицискиот инспектор Виктор Николов, при што ја имав таа чест да бидам прв читател пред истото да биде објавено на пошироката читателска јавност. Навикната на…

Јована за Кобајаши Мару: Калибрирање на наративниот фокус

Со речникот на актуелноста, Јанков во четвртото продолжение за инспекторот Виктор Николов ги поставува тезите на жанровски особености, со посебен акцент врз сеопфатната крими фикција за која лично тој се залага да ја добие потребната димензија и да излезе од…

Славко за Кобајаши Мару: Case-study за тоа како треба да изгледа еден беспрекорен роман!

Извонредно четиво кое останува во глава долго откако ќе се заврши. Приказна која вешто го води читателот низ возбудливи случувања, но и длабока софистицирана мисла. Иако Кобајаши Мару во својата жанровска класификација претставува крими роман, оваа книга разработува широк дијапазон…