admin

admin

Василка за Кобајаши Мару: Must read роман со највисока можна оценка

Како љубител на македонската писателска сцена, со нетрпение го очекував новото продолжение на авантурите на полицискиот инспектор Виктор Николов, при што ја имав таа чест да бидам прв читател пред истото да биде објавено на пошироката читателска јавност. Навикната на…

Јована за Кобајаши Мару: Калибрирање на наративниот фокус

Со речникот на актуелноста, Јанков во четвртото продолжение за инспекторот Виктор Николов ги поставува тезите на жанровски особености, со посебен акцент врз сеопфатната крими фикција за која лично тој се залага да ја добие потребната димензија и да излезе од…

Славко за Кобајаши Мару: Case-study за тоа како треба да изгледа еден беспрекорен роман!

Извонредно четиво кое останува во глава долго откако ќе се заврши. Приказна која вешто го води читателот низ возбудливи случувања, но и длабока софистицирана мисла. Иако Кобајаши Мару во својата жанровска класификација претставува крими роман, оваа книга разработува широк дијапазон…

Само Бог простува – Официјална промоција (25.05.2022) – Велес

Во градска пивница Паб од Велес заедно со издавачката куќа Антолог, беше промовирана најновата трилер книга ,,Само бог простува” на Анде Јанков. Тоа е негово четврто дело. Промотор на настанот беше охридскиот писател, авторот Јордан Коцевски. Ова е трет роман…

Крими Водич

Лекција 1 – Вовед Пред да почнете со пишување на крими роман, паметно е да се запрашате од кои елементи се состои една крими приказна. Литературните познавачи на овој жанр се согласни дека, во принцип, постојат 5 непишани правила при пишување…

Ретроспектива 2020

Британците ja имаат изреката погоре кога прават ретроспектива на изминати настани, која ептен се вклопува терминолошки со изминатава календарска 2020 година. Обично, при крајот на секоја година, секој еден поединец верувам дека прави рекапитулација на дванаесетте месеци позади него. Иако…

Виенски Гамбит – Официјална промоција (30.10.2020) – Велес

Во Ликовниот салон во Велес заедно со Локална библиотека „Гоце Делчев“, беше промовирана најновата трилер книга ,,Виенски Гамбит” на Анде Јанков. Тоа е негово второ дело. Настанот беше организиран од страна на Антолог – Книжевен центар, а промотер беше авторот…

Интервју со издавачот Антолог – Виенски Гамбит

На современата македонска книжевна сцена те препознаваат како еден од ретките автори на трилери. Кој е предизвикот да се пишува овој жанр, кој генерално не е толку популарен кај домашните автори, и ќе прочитаме ли некогаш нешто поинакво од тебе?…

Гостување на Саем на книга (11.09.2020)

На овогодинешниот Саем на книгата 2020, Ковид издание, денес пред А1 арената (спортска сала ,,Борис Трајковски”) во Скопје, на штандот на издавачкиот центар Антолог имаше потпишување и книжевна дружба со писателот Анде Јанков. Читателите имаа можност да си ја добијат…

Виенски Гамбит – Официјална промоција (23.07.2020)

Пред платото на МКЦ – Младински Културен Центар оваа недела беше промовирана најновата трилер книга ,,Виенски Гамбит” на Анде Јанков. Тоа е негово второ дело. Настанот го водеше Софија Петрова Стојков од Антолог – Книжевен центар, а промотер беше авторот…