Писател, предавач и сценарист

АНДЕ ЈАНКОВ

Scribo, ergo sum. 
Водечки крими автор на македонската сцена.

Писател, предавач и сценарист

АНДЕ ЈАНКОВ

Scribo, ergo sum. 
Водечки крими автор на македонската сцена.

Книги

КРИМИ РОМАНИ

ЕДНО ЛЕТО НА КРИТ

„Едно лето на Крит“ е првиот роман на Анде Јанков, во издание на издавачката куќа „Антолог“. Добитник е на наградата „Романијада“ за 2015 година. Во 2022 година го доживува своето трето издание, и е една од најпродаваните и најбараните книги на Антолог во 2022.

ВИЕНСКИ ГАМБИТ

„Виенски Гамбит“ е вториот роман на Анде Јанков, во издание на издавачката куќа „Антолог“ кој ги поместува границите на интригантноста. Возбудлив трилер што ќе ве држи во неизвесност до самиот крај. Прв дел од серијалот ,,Виктор Николов", кој излезе во печат 2020 година.

СИГУРЕН РИЗИК

Втор дел од крими-серијалот за полицискиот инспектор Виктор Николов, во издание на издавачката куќа ”Антолог”. Продолжение на приказната од серијалот, кое излегува во печат во 2021 година, и конкурира за Роман на годината и е едно од водечките крими романи во 2021 година.

САМО БОГ ПРОСТУВА

Трет дел од серијалот за Виктор Николов, каде што тој заедно со колегите од одделот е соочен со свиреп сериски убиец, Одмазникот, и кој позади себе не остава никакви траги, освен мистериозната порака најдена на местата каде што напаѓа.

КОБАЈАШИ МАРУ

Четвртиот дел од серијалот, во кој што Виктор Николов се соочува со најтешкиот случај: целта да остане жив, додека се обидува да ги спаси своите најблиски од непосредна опасност. Датум на излегување во продажба 18 Април 2024.

Анде Јанков

ЗА АВТОРОТ

Роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.

Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста. Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје. За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.

Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања. каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман. Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”. Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.

Во 2020 година, го издава својот втор роман, Виенски Гамбит во издание на издавачката куќа Антолог, кој е прв дел од понатамошниот серијал за полицискиот инспектор Виктор Николов. Живее и работи на релација Скопје – Велес.

Книжевни разговори со Анде

Во соработка со продукција Златен Заб, Водител на буккастот Книжевни разговори со Анде - трета сезона.

Зачлени се

БИЛТЕН

Зачлени се за ексклузивни информации на мојот билтен.

* indicates required

Intuit Mailchimp

Play Video

Интервју со Анде Јанков по повод Светскиот ден на книгата и авторското право – (23.04.2024)

Play Video

Гостување во ,,Добро утро секое утро” на Алфа ТВ со Искра Мишиќ – (19.04.2024)

Play Video

Гостување во ,,Од своја страна” на ТВ Сонце  со Викторија Петровска – (18.04.2024)

Play Video

Гостување во ,,Магазин” на Сител ТВ со Јелена Спасиќ – (20.03.2024)

Play Video

Гостување во ,,Добро утро секое утро” – (29.07.2023)

Play Video

Гостување во ,,Слободен Печат” – (23.01.2023)

Play Video

Гостување во ,,Неделен Микс” – (21.01.2023)

Play Video

Гостување во ,,Мирисот на Книгата” – (14.01.2023)

Play Video

Гостување во ,,Здраво Македонијо” – (06.04.2022)

Play Video

Прилог во ,,Македонија Наутро” – (08.04.2022)

Play Video

Гостување во ,,Утринска на Алфа ТВ” – (14.04.2022)

Play Video

Гостување во ,,Здраво Македонијо” – (11.02.2022)

Play Video

Гостување во ,,Утринска на Телма” – (14.01.2022)

Play Video

Гостување во ,,Урбан Таг” – (15.05.2020)

Play Video

Официјална онлајн промоција ,,Виенски Гамбит” – (24.04.2020)

Play Video

Гостување во „90 Минути на ТВ Телма” (23.04.2020)

What readers said

REVIEWS

Интервју со издавачката куќа Антолог

,,Единствено трилерот ја нуди шансата да ги измамиш читателите"

На современата македонска книжевна сцена те препознаваат како еден од ретките автори на трилери. Кој е предизвикот да се пишува овој жанр, кој генерално не е толку популарен кај домашните автори, и ќе прочитаме ли некогаш нешто поинакво од тебе?